Fehérjeszegény étrend vesebetegségek eseténII.
Heti ételsor
1. nap
Reggeli:
kifli: 2 közepes darab, margarin: 1 kisebb evőkanál, méz: 2 közepes kiskanál, citromos tea
E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
416 9,1 7,8 76,8
Tízórai:
banán
E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
210 2,6 0,2 48,4
Ebéd:
burgonyaleves kevés sóval
rakott padlizsán
Hozzávalók:
- padlizsán: 20 dkg
- zöldpaprika: 5 dkg
- pulykamell: (darálva) 4 dkg
- paradicsom: 1/2 db
- tejföl: 12%-os 1 evőkanál
- mirelit lecsó: 1 evőkanál
- tökmagolaj: 2 kávéskanál
- csemege pirosarany: 1 mokkáskanál
- petrezselyemzöld: ízlés szerint
- csökkentett nátriumtartalmú só: kicsi késhegynyi
- őrölt fehérbors: ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított padlizsánt ujjnyi vastagságú kockákra felszeleteljük, és enyhén sós vízben puhára főzzük. A zöldpaprikát, és a paradicsomot felkarikázzuk, az előre ledarált pulykamellet az olaj nagyobb részével és kevés víz hozzáadásával fedő alatt megpároljuk. Közben sóval, és a kevés piros arannyal ízesítjük. Amikor megpuhult, a paprikával, valamint a paradicsommal is összepároljuk, és hozzáadjuk a fehérborsot is. A maradék pici olajjal kikent tepsiben először a padlizsánt szétterítjük, majd a párolt húst rárétegezzük, végül meglocsoljuk az tejföllel és előmelegített sütőben megsütjük kb. 20-25 perc alatt.
szőlőlé: 2 dl
E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
495 18 17,6 62,6
Uzsonna:
vajas pogácsa
E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
337 7,5 17,4 37
Vacsora:
kifli: 2 közepes darab, vaj: 1 kisebb evőkanál, szilvalekvár: 2 közepes kiskanál
friss sárgarépalé: 2 dl
E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
401 9,8 8,6 69,4
NAPI FEHÉRJE: 47,1g
2. nap
Reggeli:
kalács: 1 nagy vastag szelet, vaj: 1 kisebb evőkanál, citromos tea
E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
529 12,6 18,7 76,9
Tízórai:
körte: 1 közepes darab, alma: 1 nagyobb darab
E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
149 1,4 1,3 32
Ebéd:
friss almalé: 2 dl
gombapörkölt (kevés sóval)
Hozzávalók:
- csiperke: 12 dkg
- vöröshagyma: 1/2 db
- lecsókonzerv: (natúr) 1 evőkanál
- olaj: 1 kisebb evőkanál
- petrezselyemzöld: ízlés szerint
- fűszerpaprika: ízlés szerint
csökkentett nátriumtartalmú só: 1 késhegynyi
- feketebors: ízlés szerint
galuska
Hozzávalók:
- búzaliszt: 8 dkg
- olaj: 1 kisebb evőkanál
- tojás: 1/3 db
- csökkentett nátriumtartalmú só: 1 késhegynyi
E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
620 18,5 17 96,6
Uzsonna:
babapiskóta: 5 közepes darab
friss narancslé: 2 dl
E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
235 5 2,4 46,5
Vacsora:
zsemle: 2 közepes darab, citromos tea
diétás padlizsánkrém
Hozzávalók:
- padlizsán: 5 dkg
- vöröshagyma: 1 kicsi db
- margarin: 1 1/2 evőkanál
- sárgarépa: (reszelve) 1 evőkanál
- mustár: 1 késhegynyi
- csökkentett nátriumtartalmú só: 1 késhegynyi
Elkészítés:
A padlizsánt megsütjük pl. sütőben. Eltávolítjuk a külső héját, és a belsejét összeaprítjuk. A hagymát, és a sárgarépát lereszeljük, és a margarinon megpároljuk, majd a padlizsánba keverjük. Hozzá adjuk a sót, a pici mustárt és alaposan krémmé keverjük.
E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
470 12 11,6 78,7
NAPI: E (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
2003 49,5 51 330,7