Zsilippa - kreativitás és tudatosodás

Önmagunk vállalása, függetlenül az elvárásoktól. - TITELLA honlapja - Független amatőr művészet, és tudatosság.

                                             vitamin.jpg

         Fehérjeszegény étrend vesebetegségek esetén I.

    Megkértek,hogy segítsek megismerni a vesebetegségeknél   fontos, fehérjeszegény diétát. Hátha mások is hasznát veszik, ennek a néhány, - szakemberek által összeállított - gondolatnak.

A fehérjeszegény étrend a vesebetegségek, ammonémia (emelkedett ammonia szint) és májbetegségek esetén alkalmazandó. Ezen diétának köszönhetően a páciens energiadús, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag táplálékhoz juthat úgy, hogy közben a fehérje mennyisége csökken.

Javasolt élelmiszerek:

• zöldségek, hámozott paradicsom, zöldsaláta, sárgarépa

• főtt és párolt húsok, de csak nagyon kis mennyiségben

• másodnapos kenyér, búzakeményítő, burgonyaliszt

• dara kis mennyiségben

• tej, túró, félzsíros túró

• pürézett gyümölcs

• lágyra főtt tojás, ételek ízesítéséhez tojássárgája

• sovány hús, hal, valamint szigorú orvosi ellenőrzés mellett pácolt,  fűszeres hús

• margarin, szója-, napraforgó-, repce- és olívaolaj

• kompótok, burgonyakeményítővel készített zselés édességek

• főtt burgonya, krumplipüré

• tea, esetleg citrommal vagy tejjel

• cukor, méz, magozott gyümölcsből készült dzsem

• kis mennyiségben a következő fűszerek: cukor, citromlé, zöld kapor, kömény, só, majoránna, vanília

• zöldség- és paradicsomleves

• a megengedett gyümölcsökből vagy zöldségekből készített levek

Tartózkodjon az alábbi élelmiszerek fogyasztásától:

• sima kenyér, dara, a burgonyaliszt kivételével az összes liszt

• aludttej, kemény sajtok, tejszín, vaj

• keményre főtt tojás, tükörtojás

• füstölt hal, hús

• zsírszalonna, sertészsír, bacon szalonna

• sült krumpli, krumplis fánkok, krumplisgombóc

• az összes hüvelyes növény termése

• csokoládé, édességek, halvah (mézzel édesített préselt szezámmag), kakaó, mogyoró

• erős, csípős fűszerek: paprika, ételecet, paprika, mustár, ecetes torma

• káposzta-, uborka-, gomba-, borsó és bableves

• olajban, roston sült vagy párolt, főtt hús

• dara

• csípős, erős öntetek, szószok

• kakaó, azonnal oldódó cukrozott kakaópor, torták

• szeszes italok

Receptek vesebetegeknek

Sokan egy-két hét elteltével szembesülnek azzal, hogy nem olyan egyszerű heteken keresztül a foszfor-, fehérje-, és sokszor káliumszegénység betartása mellett változatos étrendet biztosítani. Mit adjak reggelire a felvágottak, sajtok helyett, mi legyen a feltét. Néhány példával szeretnék önöknek ötletet adni. Az ételek elkészítéséhez fehérjeszegény Fe-mini tésztát szabunk ki, liszt helyett keményítőt használunk és a tojássárgáját magas foszfortartalma miatt nem alkalmazzuk, csak a fehérjét.

 

 

REGGELIRE AJÁNLOTT SZENDVICSKRÉMEK

Tojáskrém

Hozzávalók 1 személyre:

Tojásfehérje 1 db

margarin 20 dkg

Vöröshagyma, mustár

Készítése: a kemény tojást megtisztítjuk, sárgáját kivesszük. A fehérjét sajtreszelőn lereszeljük, kikeverjük a margarinnal, mustárral, finomra vágott vöröshagymával. Fehérjeszegény kenyérre kenve tálaljuk.

Gombakrém

Hozzávalók 1 személyre:

Csiperkegomba (friss) 50 g

margarin 20 g

Tejföl 20 g

Keményítő 5 g

Petrezselyemzöldje, borsikafű, vasfű

Készítése: a megtisztított gombát nagyon apróra vágjuk vagy lereszeljük, és a margarinon puhára pároljuk. A tűzről lehúzva keményítővel meghintjük, csomómentesen elkeverjük és rövid időre a tűzre még visszatesszük, a fűszerekkel ízesítjük. Ha elkészül, hozzákeverjük a tejfölt, és fehérjeszegény kenyérrel fogyasztjuk.

EBÉDRE AJÁNLOTT ÉTELEK

Milánói tészta

Hozzávalók 1 személyre:

Fe-mini tészta  60 g

Párizsi 30 g

Paradicsompüré 15 g

Vöröshagyma 15 g

Gomba 30 g

Olaj 10 ml

Majoránna, rozmaring, oregánó, kakukkfű

Készítése: az apróra vágott vöröshagymát az olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt friss gombát, a fűszereket és pároljuk. Amikor félig megpuhult, rátesszük a darált párizsit és a végén a paradicsom- pürét. Ha szükséges, kis vizet önthetünk hozzá.

Közben lobogó, forró vízben kifőzzük a Fe-mini tésztát, leszűrjük. Az elkészült gombás, "húsos" szószt a tésztára halmozzuk.

Bundáskenyér, zöldbabfőzelék

Hozzávalók:

Fehérjeszegény kenyér 50 g

Tojásfehérje 1 db

Olaj a sütéshez

Készítése: a fehérjeszegény kenyeret beleforgatjuk a kissé felvert tojásfehérjébe, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.

Zöldbab 250 g

Keményítő 20 g

Olaj 10 g

Tejföl 0,5 dl

Fokhagyma, petrezselyemzöld

A zöldbabot fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük. A keményítő, olaj felhasználásával zsemleszínű rántást készítünk, és besűrítjük vele a főzeléket. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a tejfölt. Ízlés szerint kevés ecetet is tehetünk bele, illetve a rántáshoz egy kevés fűszerpaprikát.

A kálium- és foszfortartalom csökkentése érdekében érdemes a zöldbab főzővizét egyszer elönteni, majd pótolni.

 

Tejfölös zöldségleves

 A dietetikus véleménye: A levest vesebetegek is kipróbálhatják, de a napi elfogyasztható fehérje mennyiséget figyelembe kell tartani!

 

   Hozzávalók:

  4-5 közepes sárgarépa

1-2 gyökér

kis karalábé

kis zeller

1 pohár tejföl

ételízesítő

1 ek. liszt

víz

 Elkészítése:

  A zöldségeket lereszeljük, vagy robotgéppel legyaluljuk. Kevés olajon megpároljuk, meghintjük sóval, vagy ízlés szerinti levesízesítővel, felöntjük 1,5 l vízzel. Amikor felforrt, a pohár tejfölbe lisztet keverünk, a forró levesből merőkanálnyival felöntjük, majd az egészet kevergetés közben a leveshez öntjük. Vágott petrezselyemmel díszítjük.

 

Tápanyagtartalom egy adagban:

   Energia:  106 kcal (443 kJ)

Fehérje:  2,4 g

Zsír:  7,2 g

Szénhidrát:  7,7 g

Koleszterin:  21 mg

Rost:  2,86 g

   C-vitamin:  7,9 mg

B12-vitamin:  0,06 ug

Kalcium:  83,3 mg

Vas:  0,42 mg

Nátrium:  425 mg

 

 Csirkehússal töltött alma

 Hozzávalók:  

  20 dkg főtt csirkehús

2 dkg margarin

1 evőkanál liszt

1 dl tej

5-6 db alma

1/2 citrom

 

   Elkészítése:

 A főtt csirkehúst apróra vagdaljuk. Margarinból és lisztből fehér rántást készítünk, felengedjük 1 dl tejjel, majd sűrűre főzzük. Ezután összekeverjük az apróra vágott csirkehússal. Egészséges, hibátlan, lehetőleg egyforma nagyságú meghámozott almáknak kivesszük a közepét, citromos vízbe tesszük (így nem barnulnak meg). A kivájt részeket - a magház kivételével - apróra vágjuk, és a hús közé keverjük. A citromos vízből kivett almákat megtöltjük, margarinnal kikent tűzálló tálra tesszük és az előmelegített sütőben megsütjük.

 

 Tápanyagtartalom egy adagban:

   Energia:  186 kcal (777 kJ)

Fehérje:  12,7 g

Zsír:  6,8 g

Szénhidrát:  17,6 g

Koleszterin:  44 mg

Rost:  4,71 g

   C-vitamin:  4,7 mg

B12-vitamin:  0,14 ug

Kalcium:  55,3 mg

Vas:  0,98 mg

Nátrium:  58 mg

Lencsi lencsetálja

 A dietetikus véleménye:Bár a hüvelyesek általában a zöldségek között magasabb fehérjetartalommal bírnak, egy fehérjeszegényebb diétában feltét nélkül elképzelhető. Rosttartalma is magas, azonban puffadást okozó szénhidrátokat is tartalmaz.

  

 Hozzávalók:

  30 dkg apró szemű lencse

1 ág halványzeller

1 sárgarépa

1 vöröshagyma

3 evőkanál olaj (lehetőleg olíva)

1 fokhagyma

2 babérlevél

1 zöldségleveskocka

 

 Elkészítése:

 A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockákra vágva az olajon megfuttatjuk. A zúzott fokhagymával ízesítjük, a leszűrt lencsét belekeverjük. A babérlevelet beleszórjuk, és 6 deci vizet ráöntve, fölforraljuk. A leveskockát belemorzsoljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha a lencse szinte az összes levet beitta.

 

Árpakása gyümölccsel 

 

A dietetikus véleménye:Ízletes és laktató étel. Az időigényessége ne vegye el tőle a kedvünket. Próbálják ki, a gyerekek is szeretni fogják. Jó étvágyat!  

 Hozzávalók: 

  2 adaghoz:

10 dkg árpagyöngy

3 db alma

2 evőkanál méz

késhegynyi őrölt fahéj

2 db szegfűszeg

 

Elkészítése:  

 Az árpagyöngyöt megmossuk. 1 liter vízbe feltesszük

főni, és ha felforrt kb 1 óráig kis lángon fedő alatt pároljuk. Néha keverjük meg, és ha elpárolog a víz, akkor pótoljuk. A fahéjat és szegfűszeget kb. a főzési idő felénél beletesszük.

Akkor jó, ha a vize elpárolgott, a szemek jól megduzzadtak és ha megkóstoljuk akkor nem kemény, de nem is túl puha.

Közben az almát meghámozzuk, a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük. A mézzel együtt a kész árpagyöngyhöz keverjük, mégegyszer felforraljuk és készen van.

Nagyon laktató, de egyben kímélő étel.

 

 

 

 ÉDES ÍZEK

Szilvás gombóc

Hozzávalók 1 személyre:

Burgonya 150 g

Keményítő 30 g

Tojásfehérje 1/3 db

Szilva 50 g

Cukor 20 g

Fahéj

Zsemlemorzsa 10 g

margarin 10 g

Készítése: a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, megfőzzük, leszűrjük és áttörjük. Jól csepegtessük le az elkészült burgonyát, hogy a tészta ne legyen vizes! Amikor kihűlt, hozzáadjuk a keményítőt és a tojásfehérjét. Az egészet összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe teszünk egy kimagozott, fahéjas cukorral megszórt szilvát és gombócokat formálunk belőle. Forrásban lévő vízben megfőzzük. Közben a margarinon megpirítjuk a fehérjeszegény kenyérből készült zsemlemorzsát, amelyben a kész gombócokat átforgatjuk. Tálaláskor a tetejüket megszórhatjuk még egy kevés fahéjas cukorral.

 

Almás palacsinta

Hozzávalók egy személyre:

Nephropán kenyérpor 60 g

Tojás 1/5 db

Tej 20 ml

Alma 50 g

Lekvár 30 g

Szódavíz

Cukor, citromhéj

Olaj a sütéshez

Készítése: a kenyérport a tojással, tejjel, szódavízzel, cukorral, reszelt citromhéjjal, csomómentesre elkeverjük. A lereszelt almát a masszához keverjük, és a tésztából kiolajozott tepsiben palacsintákat sütünk. Lekvárral megtöltve tálaljuk.

 

                                                    barna_vissz

Ételsor egy hétre: 

  


 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 119
Tegnapi: 48
Heti: 387
Havi: 2 021
Össz.: 616 050

Látogatottság növelés
Oldal: Fehérjeszegény étrend vesebetegségek esetén I.
Zsilippa - kreativitás és tudatosodás - © 2008 - 2024 - zsilippa.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »