Zsilippa - kreativitás és tudatosodás

Önmagunk vállalása, függetlenül az elvárásoktól. - TITELLA honlapja - Független amatőr művészet, és tudatosság.

oshawa_1.jpg

 Cursor

 A Jóga életmódhoz hozzátartozik a vegetarianus táplálkozás, de csak is saját döntés alapján. Ezért itt valami másról, a "jóga böjtről" szeretnék tájékoztatást nyújtani. Ezt a módszert, bátran alkalmazhatják azok  is, akiktől távol áll ugyan a jóga filozófia, de időnként valamilyen tisztító kúrát alkalmaznak az egészségük érdekében. Tisztít, gyógyít, energetizál, és karcsusít.

 

                      AZ OSHAWA

 

Dr. George Oshawa (NIYOTI SHAKURAZAWA) japán származású diétaterapeuta. Oshawa évtizedekig foglalkozott, olyan természetes terápiák kikísérletezésével, amik az ember YIN - YANG egyensúlyát állítják helyre. Azóta az Oshawa rendszerét többszázezer ember használta sikerrel.

George Oshawa, a tradicionális keleti szemlélet szerint, az embert több összetevőből álló (fizikai test, lélek, elme) EGÉSZnek tekinti. Minden betegség a YIN-YANG egyensúly megbomlására vezethető vissza. A YIN-YANG egyensúly visszaállításának leghozzáférhetőbb gyakorlati módja a tudatos táplálkozás.

Az emberek nagy többsége túlnyomóan YIN jellegű. Nagyon ritka a több síkon harmonikus YANG jellegű embertípus. Minden embernek ajánlott a YANG jelleg megerősítése lényében.

A YANG jelleg önbizalmat, magabiztosságot, kiegyensúlyozottságot, felszabadult megnyilvánuló képességet, gyors döntőképességet és a (terhelő) külső benyomások iránti kötetlenséget teremt lényünkben.

 

„Ennek a filozófiának az alapja nagyon egyszerű. A YIN és YANG minden dolognak, helyzetnek, megnyilvánulásnak és élőlénynek a két pólusa…” „Aki ismeri a YIN és YANG késztetéseit, és egyensúlyba tudja őket hozni, annak a világ és az egész élet egy nagy iskola.” (George Oshawa)

 

Az OSHAWA kúra időtartama 10 nap. Tíz napnál rövidebb ideig végezni nincs értelme.

 

Az OSHAWA kúra végrehajtására legalkalmasabb időpontok:

-          a nagy keresztény ünnepek előtti időszak (karácsony, húsvét, stb.)

-          a napfordulók időszaka

-          a nyári hiátus pont előtti időszak

-          a nagy elhatározások, fordulópontok előtti időszak

 

 

A végrehajtás gyakorisága:

Kiegyensúlyozott, laktovegetáriánus táplálkozású személy számára évi 2-4 végrehajtás ajánlott (és elégséges).

Különböző fizikai vagy pszichikai betegségek kezelése esetén az OSHAWAt ajánlott többször egymás után végezni. Az OSHAWAk között 3-5 napos szünetet tartunk.

 

Az OSHAWA időszaka alatt fogyasztott táplálékok:

Gabonák:

-          búza:

vitaminok (A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E, K, PP), ásványok (kalcium, magnézium, szilícium, vas, cink, mangán, kobalt, réz, stb.)

-          rizs (ajánlott a barna vagy a hántolatlan rizs):

vitaminok (A, B1, B2, B6, B12), ásványok (kalcium, foszfor, vas, magnézium, mangán)

-          hajdina:

vitaminok (P, stb.), ásványok (kalcium, foszfor, magnézium, cink, vas), aminosavakban gazdag, a leghangsúlyosabban YANG táplálék.

-          köles (hántolatlan étkezési köles ajánlott (nem azonos a madaraknak szánt kölessel)):

vitaminok (A, stb.), ásványok (foszfor, magnézium, vas, cink, stb.)

A felsorolt gabonák fogyaszthatók egészben, megőrölve, főzve, pirítva vagy sütve.

 

Csíráztatott formában nem fogyasztjuk.

Ajánlott a hántolatlan gabonák fogyasztása.

A só: ajánlott a tengeri só vagy a durva kristályos só. Nem fogyasztunk finom sót, jódos sót, fűszeres sót, stb.

A tengeri só ásványokban gazdag (magnézium, bróm, jód, réz, nikkel, arany, kobalt, foszfor, kalcium, stb.).

A víz: ajánlott a természetes forrásból származó víz (forrásvíz, kútvíz, stb.). Elfogadott a palackozott forrásvíz és az ásványvíz, ha nincs széndioxiddal vagy más plusz anyaggal dúsítva.

A természetes környezetből nyert víz sokkal gazdagabb PRANA forrás, mint a „megtisztított” víz.

Amennyiben lehet, a csapvíz fogyasztását (Cl tartalma miatt) elkerüljük.

Teák: gyógynövényes kezelés esetén a kúra folytatható. Más esetben a teák fogyasztása tilos.

 

 

A FELSOROLTAKON KÍVÜL SEMMILYEN MÁS TÁPLÁLÉK NEM FOGYASZTHATÓ.

AZ OSHAWA ALATT AJÁNLOTT RENDSZERESEN JÓGÁZNI.

 

Az Oshawa végrehajtása:

Bevezető: a kiválasztott kezdési időpont előtt három – négy nappal rátérünk a rendszeres gabonafogyasztásra. Ajánlott, hogy legalább napi egy étkezés csak gabonából álljon.

Az OSHAWA:

Egy OSHAWA kivétel nélkül tíz napig tart.

Egyesek néhány nap után ellenérzéssel küszködnek, esetleg enyhe szédülés is előállhat. Az akaraterő segítségével ezeket, a nehézségeket leküzdhetjük. A kellemetlen tünetek az erőteljes tisztulási folyamat részei. Általában az OSHAWA második felében (végén) ezek a tünetek eltűnnek.

Kivezető:

A „normális” étrendhez fokozatosan kell visszatérni. A visszatérés három – négy napig tart. Kezdetben kerüljük a nehéz, olajos, fűszeres stb. ételek fogyasztását.

 

Jótékony hatások:

          A test külső – belső megtisztulása és könnyedsége (az ideális testsúly felé mozdulás).

          A vitális erő megnövekedése, nagyobb munkaerő, hideggel szemben ellenálló képesség.

          Bőrbetegségek visszahúzódása.

          Lelki nyitottság, sokkal könnyebb kapcsolatfelvétel az embertársakkal (SVADISTHANA CHAKRA).

          Testi, lelki megfiatalodás érzése.

          Az akaraterő, az önbizalom és a rendíthetetlenség megerősödése (MANIPURA CHAKRA).

          A mentális tevékenység megtisztulása, mélyebb és gyorsabb átlátó képesség. Megszűnik a mentális zavarodottság, határozatlanság, szétszórtság (AJNA CHAKRA).

          Mélyen átéljük és megértjük a tiszta és egészséges táplálkozás szükségszerűségét.

 

                                             j0189257.gif

 

  Energetikai szempontból a fentebb leírt 10 napos OSHAWA kúra a legerősebb YANG diéta.

Az OSHAWA kúra elősegíti a betegségek gyógyulását.

Már kialakult betegségek esetében önmagában nem elégséges a gyógyuláshoz. Ilyenkor más, természetes gyógymódokkal összekapcsolva, szakember irányítása mellett ajánlott végezni. A többszöri ismétlés a hatásokat hatványozottan fokozza.

 

 

Az OSHAWA menü:

-          rizs (sótlanul vagy sóval)

-          búza (sótlanul vagy sóval)

-          hajdina (sótlanul vagy sóval)

-          köles (sótlanul vagy sóval)

-          a fentebbiek különböző arányú keverékei.

Főve: (hidegen, melegen, szárazabban, vizesebben, egészben (szemes formában), friss teljes kiőrlésű lisztből készült puliszka formában).

Sülve: a fentebbiekből készült friss teljes kiőrlésű lisztből sült OSHAWA kenyér.

Pirítva, pattogtatva: a fentebbiek bármelyike.

Puffasztva: a fentebbiek bármelyike, amennyiben nem tartalmaz són és vizen kívül más adalék anyagot (kereskedelemben kapható).

 

 

További információk:

George Oshawa: Zen macrobiotic című könyve.

Több (7) különböző nehézségű és hatékonyságú OSHAWA kúra van kidolgozva.

 A fentebbiekben ismertetett YANG gabona kúra, az egyik legnehezebb és leghatásosabb. A másik kúra,  a sárgarépa-alma kúra (bármilyen formában). Ezt a téli hideg időszakban nem ajánlott végezni (nagyon kicsi az energia bevitel).

 

                                 meditacio2.jpg

 

 

 

                            OSHAWA RECEPTGYŰJTEMÉNY

 

FŐTT GABONÁK:

A főzési arány 1 rész gabona, 3 rész víz. Só ízlés szerint. Főzés előtt a magokat mossuk meg. Az első felforralás után érdemes leönteni róluk a vizet és friss vizet hozzáadni, akár többször is ismételhető a művelet. (Ezzel a technikával a gabonák íze kevésbé lesz intenzív, a főzési idő kicsit növekedni fog és némi hasznos tápanyag is távozhat.)

 

 

  A gabonákat meg lehet darálni kávédarálóval (csak jól ki kell tisztítani), mákdarálóval, illetve őrölésre alkalmas robotgéppel. Az étkezést változatosabbá lehet tenni azzal, hogy különböző finomságúra őröljük a szemeket. A durvább őrleményt tovább kell főzni.

 

FŐTT BÚZA

Megmossuk a búzát, és fél napig áztatjuk, hogy könnyebben főjön (de tovább nem szabad áztatni, mert megerjed). Sós vízbe puhára (tetszés szerint változó keménységűre) főzzük. Erősen megsózva a főtt kukorica illúzióját kelti.

-          A tönkölybúza kicsit édeskésebb ízű, könnyebben főzhető és jobban felhasad.

-          A durumbúza magasabb glutin tartalma miatt a legjobb tészta készítésére. Főzve a világos színű puffadt szemek vízbefulladt gabonaszemekre emlékeztetnek (csak erős idegzetűeknek ajánlott).

-          A sima búzát érdemes kidunsztolni, így íze, élvezeti értéke és állaga a legjobb lesz (a dunsztolás technikáját, ha nem tudod, kérdezd meg a nagymamádtól.

 

KÖLES KÁSA

Feltesszük a kölest főzni (egy kis sóval) és elfőzzük a levét, hogy olyan legyen, mint a tejbegríz. Ha nem puhult meg még egy kis víz hozzáadásával tovább főzzük. (Ha túlfőzöd a magas ásványanyag tartalma miatt szappanos íze, lehet.) Ízlés szerint főzés előtt meg lehet egy kicsit pirítani a kölest. (Vigyázat, pirításkor könnyen odaég. A leégetett dolgokat ne edd meg, rákkeltő hatásúak.)

 

 

 FŐTT RIZS

Változatok rizs főzésére:

-          Egy edényben felteszünk főni 1 bögre rizst, sót, 5 bögre vízzel. Néha megkeverjük, hogy nehogy leragadjon (nincs folyamatos keverés). Ha megpuhult a rizs, szűrővel leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. Nagyon pergős lesz, de egyben íztelenebb is, érdemes utána ízesíteni, más gabonákkal együtt fogyasztani.

-          Egy edényben felteszünk vizet forralni kb. 3 bögrényit. Egy másik edényben 1 bögre rizst tűz fölött addig kavargatjuk, hevítjük, amíg a rizsszemeket már nem tudjuk megfogni kézzel. Ekkor felöntjük a forrásban lévő vízzel, majd kicsit megsózzuk, megkavarjuk (vigyázat, könnyen lefforázhatod magad!), alacsony fokozaton tovább főzzük. Csak néha kell megnézni, hogy nem ragadt-e le (tilos folyamatosan kavarni), majd amikor már csak éppen van rajta víz, félrehúzzuk, és lefedve tároljuk. Kb. fél óra múlva fogyasztható. Nagyon ízletes lesz. (Ha több vizet raksz hozzá, „szaftosabb” lesz.)

-          Egy edényben felteszünk főni 1 bögre rizst, sót, 3 bögre vizet. Fedő alatt főzzük, néha megkeverjük. Ha beitta a vizet, tűzről levéve állni hagyjuk. Kb. fél óra múlva fogyasztható. Erősen érezhető a rizs íze.

-          Egy edényben felteszünk főni 1 bögre rizst, sót, 4 bögre vizet. Főzés közben többször megkeverjük, amikor majdnem készek a szemek intenzíven keverjük. Tűzről levéve, lefedve tároljuk. Az intenzív keverés hatására a szemek megtörnek, melynek hatására a készétel „tejberizs”-szerű lesz. Esetleg át is lehet turmixolni.

 

Mindhárom másik gabonával kombinálható. A kölessel és a hajdinával azonos ideig kell főzni. (A kölessel tejberizs-szerű lesz, a hajdinának még rizzsel együtt is markáns íze van.)

Ha búzával együtt akarod készíteni, előbb a búzát tedd fel főni, majd ha már elkezdett puhulni, akkor tedd bele a rizst.

Ha rizst akarsz enni, akkor a barnarizst célszerű választani, sokkal táplálóbb és az íze is jobb. A barna rizst tovább kell főzni, mint a hántoltat, kb. annyi ideig, mint a búzát, így azt egyszerre is fel lehet tenni, főzni. A kereskedelmi forgalomban lehet kapni vadrizst, ami nagyon finom. Sajnos elég drága, anyagi kereteidhez mérten színesítheted vele az oshawa-s napokat.

 

HAJDINA KÁSA

Feltesszük a hajdinát főzni (egy kis sóval) és elfőzzük a levét. Ha nem puhult meg, még egy kis víz hozzáadásával tovább főzzük. Ha főzés előtt felhevíted (kicsit megpirítod) a szemeket a markáns hajdina-íz kevésbé lesz érezhető. Érdemes az első felforralás vizét is leönteni róla, ez is segít, hogy ne legyen olyan aromás

PIRÍTOTT GRÍZ

Frissen darált búzát átszitáljuk, és ami megmaradt az a búzadara. Megpirítjuk a búzadarát. Ha aranybarnára megpirult, felöntjük vízzel és megsózzuk, megfőzzük. (Ha gesztenyebarnára pirult, akkor kidobhatod és kezdheted elölről a műveletet, mert az már a színe után azt jelenti, hogy odaégetted, és az rákkeltő hatású.) Ha sok vizet öntünk hozzá, akkor híg tejbegríz állagú lesz, ha keveset, akkor összeáll. Az összeállt grízt fél órás pihentetés után ki lehet borítani az edényből, mint egy pudingot és szeletelni is lehet, mint egy tortát.

 

„TEJBEGRÍZ”

Darált búzához kölest teszünk. Kb. 3 rész búzához 1 rész kölest. Együtt főzzük tetszés szerinti keménységűre. Vigyázat, könnyen kifut!

 

PATTOGTATOTT HAJDINA

Serpenyőben 1-2 marék hajdinát és egy csipet sót addig rázogatunk a tűz felett, amíg a hajdina szemek ki nem pattognak (a barnából fehér színűvé fordul át, persze nem pattog ki olyan nagyra, mint egy kukoricaszem, csak kb. 2-szer akkora lesz, mint előtte). A titka az, hogy hirtelen kell nagyon meleg hőhatásnak kitenni (ezért érdemes fedőt használni), és közben mozgásban kell tartani a szemeket (rázogatni), különben csak megpirul, vagy odaég, de nem fordul ki.

Jól megsózva már-már egy nem megfelelően kipattogtatott popcorn élményét nyújtja.

 

NOKEDLI

Őrölt átszitált lisztet összekeverünk annyi vízzel, hogy folyós, nyúlós legyen, sóval ízesítjük. Lobogó vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg föl nem jön a víz tetejére. Szaggathatjuk nagyobbakra is, mint a normál nokedli, az már gombócnak nevezhető.

 

PIRÍTOTT BÚZA

Serpenyőben 1-2 marék búzát és egy csipetnyi sót addig rázogatunk a tűz fölött, amíg pattogó hangot nem ad. A szemek nem fordulnak ki, csak egy kicsit meghasadnak és a művelet végén „ducibbak”, mint előtte. Itt tényleg érdemes fedőt használni, különben a kész szemeket a földről kell összeszedned, szó szerint kipattogja magát az edényből PALACSINTA

Frissen darált és átszitált lisztet összekeverünk vízzel és egy csipet sóval. (Több vízzel vékonyabb palacsinta készíthatő, kevesebb vízzel vastagabbra lehet sütni.) Kb. 1 órát állni hagyjuk. Teflon serpenyőben kell kisütni, pont úgy, mintha igazi palacsinta lenne. NE próbálkozz hagyományos serpenyővel, mivel nem használhatsz zsiradékot, így tuti, hogy ráég!  Töltelék: tetszés szerint főtt hajdinával, főtt búzával, „tejbegrízzel”, stb. tölthető vagy magában is fogyasztható.

 

Egyéb felhasználási javaslat: kockákra vágva kiváló levesbetét búza-, vagy grízlevesbe, rizslevesbe, köles-levesbe, hajdina-levesbe, stb.

 

OMLETT

„Oshawa-palacsinta” tésztát készítünk, sütéskor, míg az egyik felét sütjük a másik (még nyers) felére főtt búzaszemeket és rizsszemeket szórunk (esetleg hajdinát, kölest), majd óvatosan megfordítjuk, nehogy szétessen.

LEVESEK

2-4 evőkanál darált gabonát, csipetnyi sót, sok (fél-1 liter) vízben felteszünk főzni, hogy levesszerű legyen. Rövid ideig kell forralni, míg a nagyobb darabok is megpuhulnak, de közben folyamatosan kell kevergetni, nehogy kifusson. Főtt magokat, nokedlit, pirított oshawa kenyeret, stb. lehet bele tenni levesbetétnek. (A magokat főzés előtt meg lehet pirítani.)

 

 

OSHAWA KENYÉR

Ledaráljuk a búzát (durva lisztté), összekeverjük sóval és annyi vízzel, hogy ragadós pépet kapjunk. Állni hagyjuk pár óráig, hogy átázzon (megpuhuljon) a liszt. Végül tetszés szerint kis halmokban, pogácsaformájúban, stb. kisütjük, vagy inkább szárítjuk lassú tűzön a sütőben. Kisüthető felnyitható szendvicssütőben is, ettől jó ropogós lesz a kérge és viszonylag puha a belseje.

Tészta készítésekor érdemes addig keverni – „dagasztani” amíg teljesen összeáll, szinte kelt-tészta-szerű A többi gabonából is készíthető kenyér, sőt a gabonák egymással kombinálhatók.

 

MARADÉKOK

A megmaradt, hideg, főtt gabonákból pogácsákat gyúrunk, ezeket ki lehet sütni sütőben (teflonban célszerű, különben letapad), szendvicssütőben, (alaposan megtisztított) grillsütőben.

 

NE TÁROLJUK AZ ELKÉSZÍTETT ÉTELT HOSSZABB IDEIG, NEM CÉLSZERŰ TÖBB NAPRA ELŐRE FŐZNI, MERT AZ MÁR NEM ÉLŐ TÁPLÁLÉK (ÉS MEG IS ROMOLHAT)

 

                           Jó egészséget!

                                    

                               oshawa_2.jpg

                                 vissza.jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 22
Tegnapi: 160
Heti: 600
Havi: 3 782
Össz.: 596 751

Látogatottság növelés
Oldal: Jóga életmód 2. Oshawa.
Zsilippa - kreativitás és tudatosodás - © 2008 - 2024 - zsilippa.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »