Fehérjeszegény étrend vesebetegségek esetén I.
Megkértek,hogy segítsek megismerni a vesebetegségeknél fontos, fehérjeszegény diétát. Hátha mások is hasznát veszik, ennek a néhány, - szakemberek által összeállított - gondolatnak.
A fehérjeszegény étrend a vesebetegségek, ammonémia (emelkedett ammonia szint) és májbetegségek esetén alkalmazandó. Ezen diétának köszönhetően a páciens energiadús, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag táplálékhoz juthat úgy, hogy közben a fehérje mennyisége csökken.
Javasolt élelmiszerek:
• zöldségek, hámozott paradicsom, zöldsaláta, sárgarépa
• főtt és párolt húsok, de csak nagyon kis mennyiségben
• másodnapos kenyér, búzakeményítő, burgonyaliszt
• dara kis mennyiségben
• tej, túró, félzsíros túró
• pürézett gyümölcs
• lágyra főtt tojás, ételek ízesítéséhez tojássárgája
• sovány hús, hal, valamint szigorú orvosi ellenőrzés mellett pácolt, fűszeres hús
• margarin, szója-, napraforgó-, repce- és olívaolaj
• kompótok, burgonyakeményítővel készített zselés édességek
• főtt burgonya, krumplipüré
• tea, esetleg citrommal vagy tejjel
• cukor, méz, magozott gyümölcsből készült dzsem
• kis mennyiségben a következő fűszerek: cukor, citromlé, zöld kapor, kömény, só, majoránna, vanília
• zöldség- és paradicsomleves
• a megengedett gyümölcsökből vagy zöldségekből készített levek
Tartózkodjon az alábbi élelmiszerek fogyasztásától:
• sima kenyér, dara, a burgonyaliszt kivételével az összes liszt
• aludttej, kemény sajtok, tejszín, vaj
• keményre főtt tojás, tükörtojás
• füstölt hal, hús
• zsírszalonna, sertészsír, bacon szalonna
• sült krumpli, krumplis fánkok, krumplisgombóc
• az összes hüvelyes növény termése
• csokoládé, édességek, halvah (mézzel édesített préselt szezámmag), kakaó, mogyoró
• erős, csípős fűszerek: paprika, ételecet, paprika, mustár, ecetes torma
• káposzta-, uborka-, gomba-, borsó és bableves
• olajban, roston sült vagy párolt, főtt hús
• dara
• csípős, erős öntetek, szószok
• kakaó, azonnal oldódó cukrozott kakaópor, torták
• szeszes italok
Receptek vesebetegeknek
Sokan egy-két hét elteltével szembesülnek azzal, hogy nem olyan egyszerű heteken keresztül a foszfor-, fehérje-, és sokszor káliumszegénység betartása mellett változatos étrendet biztosítani. Mit adjak reggelire a felvágottak, sajtok helyett, mi legyen a feltét. Néhány példával szeretnék önöknek ötletet adni. Az ételek elkészítéséhez fehérjeszegény Fe-mini tésztát szabunk ki, liszt helyett keményítőt használunk és a tojássárgáját magas foszfortartalma miatt nem alkalmazzuk, csak a fehérjét.
REGGELIRE AJÁNLOTT SZENDVICSKRÉMEK
Tojáskrém
Hozzávalók 1 személyre:
Tojásfehérje 1 db
margarin 20 dkg
Vöröshagyma, mustár
Készítése: a kemény tojást megtisztítjuk, sárgáját kivesszük. A fehérjét sajtreszelőn lereszeljük, kikeverjük a margarinnal, mustárral, finomra vágott vöröshagymával. Fehérjeszegény kenyérre kenve tálaljuk.
Gombakrém
Hozzávalók 1 személyre:
Csiperkegomba (friss) 50 g
margarin 20 g
Tejföl 20 g
Keményítő 5 g
Petrezselyemzöldje, borsikafű, vasfű
Készítése: a megtisztított gombát nagyon apróra vágjuk vagy lereszeljük, és a margarinon puhára pároljuk. A tűzről lehúzva keményítővel meghintjük, csomómentesen elkeverjük és rövid időre a tűzre még visszatesszük, a fűszerekkel ízesítjük. Ha elkészül, hozzákeverjük a tejfölt, és fehérjeszegény kenyérrel fogyasztjuk.
EBÉDRE AJÁNLOTT ÉTELEK
Milánói tészta
Hozzávalók 1 személyre:
Fe-mini tészta 60 g
Párizsi 30 g
Paradicsompüré 15 g
Vöröshagyma 15 g
Gomba 30 g
Olaj 10 ml
Majoránna, rozmaring, oregánó, kakukkfű
Készítése: az apróra vágott vöröshagymát az olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt friss gombát, a fűszereket és pároljuk. Amikor félig megpuhult, rátesszük a darált párizsit és a végén a paradicsom- pürét. Ha szükséges, kis vizet önthetünk hozzá.
Közben lobogó, forró vízben kifőzzük a Fe-mini tésztát, leszűrjük. Az elkészült gombás, "húsos" szószt a tésztára halmozzuk.
Bundáskenyér, zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
Fehérjeszegény kenyér 50 g
Tojásfehérje 1 db
Olaj a sütéshez
Készítése: a fehérjeszegény kenyeret beleforgatjuk a kissé felvert tojásfehérjébe, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
Zöldbab 250 g
Keményítő 20 g
Olaj 10 g
Tejföl 0,5 dl
Fokhagyma, petrezselyemzöld
A zöldbabot fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük. A keményítő, olaj felhasználásával zsemleszínű rántást készítünk, és besűrítjük vele a főzeléket. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a tejfölt. Ízlés szerint kevés ecetet is tehetünk bele, illetve a rántáshoz egy kevés fűszerpaprikát.
A kálium- és foszfortartalom csökkentése érdekében érdemes a zöldbab főzővizét egyszer elönteni, majd pótolni.
Tejfölös zöldségleves
A dietetikus véleménye: A levest vesebetegek is kipróbálhatják, de a napi elfogyasztható fehérje mennyiséget figyelembe kell tartani!
Hozzávalók: 4-5 közepes sárgarépa 1-2 gyökér kis karalábé kis zeller 1 pohár tejföl ételízesítő 1 ek. liszt víz Elkészítése: A zöldségeket lereszeljük, vagy robotgéppel legyaluljuk. Kevés olajon megpároljuk, meghintjük sóval, vagy ízlés szerinti levesízesítővel, felöntjük 1,5 l vízzel. Amikor felforrt, a pohár tejfölbe lisztet keverünk, a forró levesből merőkanálnyival felöntjük, majd az egészet kevergetés közben a leveshez öntjük. Vágott petrezselyemmel díszítjük. Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 106 kcal (443 kJ) Fehérje: 2,4 g Zsír: 7,2 g Szénhidrát: 7,7 g Koleszterin: 21 mg Rost: 2,86 g C-vitamin: 7,9 mg B12-vitamin: 0,06 ug Kalcium: 83,3 mg Vas: 0,42 mg Nátrium: 425 mg Csirkehússal töltött alma Hozzávalók: 20 dkg főtt csirkehús 2 dkg margarin 1 evőkanál liszt 1 dl tej 5-6 db alma 1/2 citrom Elkészítése: A főtt csirkehúst apróra vagdaljuk. Margarinból és lisztből fehér rántást készítünk, felengedjük 1 dl tejjel, majd sűrűre főzzük. Ezután összekeverjük az apróra vágott csirkehússal. Egészséges, hibátlan, lehetőleg egyforma nagyságú meghámozott almáknak kivesszük a közepét, citromos vízbe tesszük (így nem barnulnak meg). A kivájt részeket - a magház kivételével - apróra vágjuk, és a hús közé keverjük. A citromos vízből kivett almákat megtöltjük, margarinnal kikent tűzálló tálra tesszük és az előmelegített sütőben megsütjük. Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 186 kcal (777 kJ) Fehérje: 12,7 g Zsír: 6,8 g Szénhidrát: 17,6 g Koleszterin: 44 mg Rost: 4,71 g C-vitamin: 4,7 mg B12-vitamin: 0,14 ug Kalcium: 55,3 mg Vas: 0,98 mg Nátrium: 58 mg
Lencsi lencsetálja A dietetikus véleménye:Bár a hüvelyesek általában a zöldségek között magasabb fehérjetartalommal bírnak, egy fehérjeszegényebb diétában feltét nélkül elképzelhető. Rosttartalma is magas, azonban puffadást okozó szénhidrátokat is tartalmaz. Hozzávalók: 30 dkg apró szemű lencse 1 ág halványzeller 1 sárgarépa 1 vöröshagyma 3 evőkanál olaj (lehetőleg olíva) 1 fokhagyma 2 babérlevél 1 zöldségleveskocka Elkészítése: A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockákra vágva az olajon megfuttatjuk. A zúzott fokhagymával ízesítjük, a leszűrt lencsét belekeverjük. A babérlevelet beleszórjuk, és 6 deci vizet ráöntve, fölforraljuk. A leveskockát belemorzsoljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha a lencse szinte az összes levet beitta. Árpakása gyümölccsel
A dietetikus véleménye:Ízletes és laktató étel. Az időigényessége ne vegye el tőle a kedvünket. Próbálják ki, a gyerekek is szeretni fogják. Jó étvágyat!
Hozzávalók: 2 adaghoz: 10 dkg árpagyöngy 3 db alma 2 evőkanál méz késhegynyi őrölt fahéj 2 db szegfűszeg Elkészítése: Az árpagyöngyöt megmossuk. 1 liter vízbe feltesszük főni, és ha felforrt kb 1 óráig kis lángon fedő alatt pároljuk. Néha keverjük meg, és ha elpárolog a víz, akkor pótoljuk. A fahéjat és szegfűszeget kb. a főzési idő felénél beletesszük. Akkor jó, ha a vize elpárolgott, a szemek jól megduzzadtak és ha megkóstoljuk akkor nem kemény, de nem is túl puha. Közben az almát meghámozzuk, a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük. A mézzel együtt a kész árpagyöngyhöz keverjük, mégegyszer felforraljuk és készen van. Nagyon laktató, de egyben kímélő étel. ÉDES ÍZEK
Szilvás gombóc Hozzávalók 1 személyre: Burgonya 150 g Keményítő 30 g Tojásfehérje 1/3 db Szilva 50 g Cukor 20 g Fahéj Zsemlemorzsa 10 g margarin 10 g Készítése: a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, megfőzzük, leszűrjük és áttörjük. Jól csepegtessük le az elkészült burgonyát, hogy a tészta ne legyen vizes! Amikor kihűlt, hozzáadjuk a keményítőt és a tojásfehérjét. Az egészet összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe teszünk egy kimagozott, fahéjas cukorral megszórt szilvát és gombócokat formálunk belőle. Forrásban lévő vízben megfőzzük. Közben a margarinon megpirítjuk a fehérjeszegény kenyérből készült zsemlemorzsát, amelyben a kész gombócokat átforgatjuk. Tálaláskor a tetejüket megszórhatjuk még egy kevés fahéjas cukorral. Almás palacsinta Hozzávalók egy személyre: Nephropán kenyérpor 60 g Tojás 1/5 db Tej 20 ml Alma 50 g Lekvár 30 g Szódavíz Cukor, citromhéj Olaj a sütéshez Készítése: a kenyérport a tojással, tejjel, szódavízzel, cukorral, reszelt citromhéjjal, csomómentesre elkeverjük. A lereszelt almát a masszához keverjük, és a tésztából kiolajozott tepsiben palacsintákat sütünk. Lekvárral megtöltve tálaljuk.